Var är alla förebilder för tjejer?

Det märks alltmer att det finns så få bra kvinnliga förebilder för Lillan. Bland superhjältar, i böcker, filmer och så vidare. Hur många kvinnliga superhjältar finns det liksom? De få jag kan komma på  är ganska okända och ganska lättklädda (så jädra opraktiskt att vara lättklädd som superhjälte). En ung tjej reagerade på detta och skrev till ett serieförlag. I böcker är det ofta killar med som har huvudroller, ibland både och men hur ofta är det mest tjejer? Hur många tjejer finns det i till exempel Nalle Puh? bara Kängu vars enda roll är att vara mamma. Hur många finns det i Bamse? Farmor som bara lagar dunderhonung och några fruar o barn som knappt ens är med, man kan knappt namnen på dem. Det är liknande som i filmer att det handlar mest om män och är kvinnor med så har de mest nån biroll och ska vara snygga. Känner ni till Bechdeltestet? Filmer som klarar det ska:

  1. ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer
  2. … som pratar med varandra
  3. … om något annat än män.

När man tänker efter är det deprimerande få som klarar detta…

När man räknar tjejkaraktärer i barnprogram kan man också bli deppig.

Jag minns själv hur jag som barn blev störd av att det var så få tjejer överallt. Det blev svårt att identifiera sig med någon när det inte fanns någon, som att man inte riktigt fick finnas. Och fanns det en tjej så skulle hon såklart vara vacker. Och så tyckte jag en gång i tiden att jag var fulast i världen. Varför skulle alla prinsessor alltid bli räddade av en prins? När fick tjejen vara den som aktivt gjorde något? Varför finns det så många smurfar med olika personligheter men bara en Smurfan? eller Kängu? eller Farmor?, eller Pärlan i “Piff och Puff och Räddningspatrullen”.

Jag visste ju allt detta innan men det gör extra ont att se när det påverkar ens egen dotter. Hon har påhittigt nog börjat byta ut kön ibland. Som hennes favoritgosedjur: “Jag låtsas att Lilla gubben är en tjej” och då måste vi komma ihåg att kalla Lilla gubben för hon, annars blir Lillan upprörd. Och i böcker vi läser vill hon ofta att killkaraktären ska vara en hon, så jag måste komma ihåg att läsa hon hela tiden där det står han (som det så ofta gör).

Lite hopp om förändring har jag ändå. Mycket tack vare filmen Frost. Den är kanske inte perfekt men den har hela 2 (!) tjejer i huvudrollen som är aktiva och gör saker. Och var det verkligen någon drömprins? Och varifrån får man äkta kärlek egentligen? Lillan fullkomligen ääääääälskar Frost. Hon vill också ha krafter och göra grejer som de gör.

Idag är det 8 Mars, den internationella kvinnodagen. Tyvärr behövs den fortfarande. När det finns så dåligt med förebilder. När journalisten Alexandra Pascalidou inte orkade jobba mer på grund av allt hat. När humorkaraktären Filippa Bark (som spelas av Sissela Benn bl.a. i årets melodifestival) får så mycket skit. Så kvinnor får fortfarande inte vara smarta eller roliga? Ska vi bara vara söta och fina eller får vi finnas alls?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Barn, föräldraskap, Tankar om viktigheter and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *