Demokrati, rasism och en och annan tårta

Kristallnatten kom inte över en natt. Vakna upp så det inte händer igen” stod det på flera ställen häromdagen. Jag tänkte en massa kring tiden vi lever i med rasism, demokrati och vad alla oväntat starka reaktioner på tårtningen betyder. Vad har hänt och vad händer nu?

Personen som tårtade Åkesson ville sätta fokus på rasismen och fascismen. För hon var med efter andra världskriget och visste vad det gör. När kungen och Bosse Ringholm blev tårtade skrattade vi mest. Vi fick läsa recept på ringholmtårtan i tidningen, och kungen frågade “tårtaren” hur det gick med honom under gripandet. Men under Åkessons tårtning kom jättestarka reaktioner från alla möjliga politiker, mediapersoner m.m. Jag förstod inte alls. Det var en mjuk, mumsig, fluffig tårta. Harmlös. Tårtor har en historik av att kastas på folk med makt som gör dåliga saker. Ett harmlöst sätt att visa sitt missnöje för de som sällan blir lyssnade på. Det var humor men många hade tappat humorn.

Kanske reagerar många demokratiälskare så starkt mot tårtningen för att de är rädda för rasisternas makt. De vet inte längre hur de ska stoppa dem. De känner ett ännu större behov av att försvara demokratin så att de ironiskt nog lyckas försvara ickedemokratin – rasisterna. Skratta istället, eller ta det åtminstone med ro. En tårta är harmlös. Rasism, förtryck, diskriminering och allt vad det leder till i form av lidande, krig, våld och fruktansvärdheter är miljarder gånger värre. Så tjafsa inte om tårtan, då har du fel fokus. Tjafsa om rasismen. Stoppa rasismen med trygghet och medmänsklighet – det är det som saknas och som gjort att SD fått röster.

Det är sverigedemokraterna som förespråkar våld. För de förespråkar etnisk rensning, att tvinga iväg en helsikes massa människor från detta land – väldigt många! för hur många av oss är eller har inte släktingar från andra länder? och de vill att någon eller några godtyckligt ska bestämma vad som är svensk kultur och vem som utövar den på rätt sätt. Knappast ens jag som är född i en svennebananfamilj skulle passera genom nålsögat där. Vi vill väl ändå bestämma över våra liv själva? Det är ren antidemokrati att bestämma vem som lever och utövar kultur på rätt och fel sätt, är det inte det som kallas fascism? och att göra skillnad på folk och folk har alltid varit och är fortfarande rasism.

RosaParkscitat

Partierna går åt höger, ger gott om rum för arbetare och arbetslösa att rösta på SD. När högerpolitiken förstört så mycket för arbetares rättigheter, arbetslösa och sjukas livssituation och den hets som de nu lever under vill de väl inte rösta på sossarna som inte vill förändra särskilt mycket. De kunde få en massa röster om de röt ifrån, slog näven i bordet och sade att: ”Det här är för jävligt”. ”Arbetare ska ha rättigheter, sjuka och arbetslösa ska ha trygghet, sjuka och äldre ska få den vård de behöver, barn och vuxna ska få gå i bra skolor med gott om personal och det stöd de behöver.”” – Vi tar bort jobbskatteavdragen och ger pengarna till välfärden istället, hejdå RUT – bättre att gamla och sjuka får städ och hjälp hemma istället för de som faktiskt kan betala för sig.” Kan de inte starkt och bombastiskt gå ut med att ingen ska behöva vara rädd att föda barn för att det finns så lite personal och plats på förlossningen?! Ingen ska behöva skicka sitt barn till en skola som inte kan se till barnens behov och förstör för barnen. Ingen ska behöva tvångsarbeta till ingen eller superlåg lön. Sjuka ska inte pressas – de ska hjälpas och stöttas. Ingen ska behöva skickas till ett land där man riskerar att jagas, torteras eller dödas. Sverige ska vara ett land fullt av medmänsklighet, av det som en gång kallades solidaritet. Vet någon längre vad det betyder?

Alltfler människor känner ett starkt hat mot sossarna. Förmodligen för att de svikit sina egna ideal. De var en gång det stora arbetarpartiet som byggde upp Sverige och den fantastiska välfärden. Nu verkar de mest hänga i svansen på alliansen och inte våga gå åt något eget håll. De kommer inte med något betydelsefullt, ingen handlig och inget jävlar anamma. Tappar trovärdighet. Jag har länge sett dem som mindre dåliga än Alliansen – de som förstörde mitt liv på grund av att jag var sjuk – och förstörde många andra sjuka, arbetslösa, fattiga, utsatta, flyktingar med fleras  liv. Deras påverkan på mitt liv och hälsa och så otroligt många människors försämrade liv har gjort att jag inte kan låta bli att känna hat. Jag har som så många andra haft så fullt upp med att överleva allianspolitiken att livet inte kunnat handla om så mycket annat. Men jag börjar förstå sossehatarna. För sossarna är fortfarande stora och har därmed makten att förändra, men de gör inget. De är mjäkiga. Bryr de sig ens?

En tårta gör ingen vidare skada, men att pressa, bryta ned, skapa otrygghet och försämra människors livssituationer – det gör enorma skador på så många sätt. Bland annat skadar det förtroendet för demokratin, om den inte kan bättre än såhär, om människors liv blir till skit så vill de något annat. Att bryta ned människorna och därmed samhället är att bjuda in rasisterna. De vill något och har på grund av hopplöshet och missnöje alltför lätt att övertyga om en väg till något bättre – en våt dröm om ett svunnet sagolikt Sverigeland som aldrig ens har funnits – en fruktansvärd orolig väg som går rätt ned i stupet. Sossarna vill ingenting och Moderaterna vill bara göra ännu fler jobbskatteavdrag och skita i sjukhusen, skolorna, gamlingarna. Kan vi inte prata om ett drömsamhälle fullt av trygghet och glädje som är så mycket bättre än SD:s särskiljande, rädsloskapande tankar?

Kristallnatten kom inte över en natt, det känns som att det håller på att hända igen. När till och med de som kämpar för demokrati blir jätteupprörda över en tårtning så får rassarna hjälp av sina motståndare. När man försvarar de som är för förtryck och emot demokrati kämpar man emot demokratin. När inte ens en mjuk smaskig tårta får protestera. Då är vi illa ute.

“Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem.” är ett citat vi ofta hör idag (Voltaire sägs ha skrivit orden men tydligen är de en slags sammanfattning av hans åsikter som skrevs långt efter hans död). Det låter först vettigt. Men har tänkt en del på det och håller inte med. Jag skulle ju aldrig dö för en rasists rätt att säga sin åsikt, hur många av oss skulle det egentligen? Självklart är jag för yttrandefrihet, men jag är också för mänskliga rättigheter – alltså emot rasism. Rasisten får säga vad hen vill men jag skulle inte kunna förmå mig att försvara honom med mitt liv när han gör det. Jag dör hellre för mänskliga rättigheter och demokrati.

Ett öppet brev till tårtkvinnan om demokrati

Läs gärna vad Britt-Inger och Kurt skriver om rasismen

Carolina Moberg Farraj skrirev ett öppet brev till Åkesson om tårtningen (som hon blev hotad för)

Såhär gör man för att lära av historien och mota bort rasismen. LÄS för bövelen detta! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Tankar om viktigheter and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Demokrati, rasism och en och annan tårta

  1. Svar: Visst var det bra! Jag fick den möjligheten att hjälpa till då jag känner en tjej som jobbar/är med i Miljöpartiet Västra Götaland. Så hon bad om min hjälp och jag tyckte ju bara att det var fantastiskt roligt och bra! Kram på dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *