Tankar om Utöya – låt något annat än rädslan styra

Idag är det visst två år sedan massakern på Utöya. Två år sedan jag förstod att det finns jättemånga som på allvar tror att muslimer håller på att ta över världen, med hjälp av media och vänsterpolitik. Helt galet men så läskigt likt det som många en gång trodde om judar, och en del fortfarande tror. Det ledde till krig och fruktansvärt förtryck, förföljelser och massmord. Massmord har vi sett mer utav, i Jugoslavien och i Rwanda bland annat. Rädsla som växer till hat och ignorans av andras utsatthet. Jag är rädd att världen inte lärt sig något. Det går mot att hända igen.

Jag tänker på det som hjärnforskaren sade i sitt sommarprogram. Att människor är programmerade att vara rädda för främlingar, att det är i reptilhjärnan det sker, den allra äldsta och primitivaste delen av hjärnan. Vi behöver lyssna på andra delar av hjärnan. För rädda människor är farliga och rädsla leder till så mycket elände.

Först trodde många att det var muslimer som gjort terroristattentat – västvärldens stora rädsla dök upp direkt, men det var fel. Lita aldrig på rädslor, ta reda på fakta. Det sades att Utöyamassakern var en attack mot Norge. Nej, det var en attack mot Arbeiderpartiet, orsakad av konspirationer orsakade av rädsla.

Många är rädda för muslimer för de är ofta mer okända än politiker och affärsmän som är de som egentligen ställer till det i den här världen. De som vi verkligen borde vara arga på. Annars borde vi trots eventuella olikheter hålla ihop mänskligheten med medmänsklighet.

 

Artiklar från idag:

Minnet av Utöya som i en fotoblixt

Två år sedan Utöya

Breiviks terror var politisk

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Mående, livsvisdom, Tankar om viktigheter. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *