Spenatpaj

En krämig och len spenatpaj med kryddigt skal blev en jättegod kombination. Passar perfekt på helgen. Mums!

 Pajdeg
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 krm salt
  • ca 1 tsk smulad torkad chili eller malen chili
  • 2-3 msk oregano
  • 125g mjölkfritt margarin
  • 3 msk kallt vatten

Sätt ugnen på 200c. Blanda vete-, grahamsmjöl, chili, oregano och salt i en skål. Dela margarinet däri med gaffel och sedan fingrar. Det ska bli en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen. Tryck ut den i en pajform. Nagga med gaffel och låt stå 10-15 min. Halvgrädda i ugn 10 min.

Fyllning

  • 1 påse fryst spenat (ca 450g)
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½-1l havregrädde
  • salt och svartpeppar efter smak
  • 3-4 msk majsmjöl

Skala och hacka löken och pressa vitlöken. Stek i olivolja tills det mjuknar och får lite färg. Fyll på med spenat, grädde (fyll på mer allteftersom om det blir för tjockt), salt och peppar och värm upp så att spenaten tinar upp och småputtrar lite. Gör en redning med ca 3-4 msk majsmjöl och lite havregrädde eller havremjölk, rör ned och låt koka upp upp så att det tjocknar lite. Fyll pajskalet med fyllningen och ställ in i ugnen 20-30 minuter. Servera gärna med en god sallad t.ex. Morot- och pinjenötssallad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Mat & bak. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *