Fick ett gäng röda vinbär från systers buske. De var inte helt mogna och passar då perfekt till gelé. Mamma gjorde alltid röd vinbärsgelé när vi var små och vi åt det om vintrarna. Det var länge sedan jag åt det sist så dethär blev extra gott.
Receptet är hämtat från den gröna syltbokenutgiven av Törsleffs husmorsservice 1990.
- 2 kg knappt mogna röda eller svarta vinbär
- 8 dl vatten
- 1 påse gul melatin äppelpektin
- 750 g socker
Koka sköljda bär under lock på svag värme tills bären brister. Låt moset rinna i silställning. Mät saften som skall vara 1 liter. (jag fick ut mer och gjorde saft på det, TM) Rör ned Gul Melatin i den osockrade saften och koka kraftigt 1 minut. Rör ned sockret. Koka upp igen poch låt koka 1 minut. Häll upp i atamonsköljda glas. Låt geléet svalna. Paraffinera och bind över.
