Ta inte åt dig, säg ifrån!

Det är många som hävdar nuförtiden att man inte ska ta åt sig när andra säger/skriver taskiga saker om en. Som om det vore personen som får höra skit om sig som är den som gör fel. Det är det ju INTE! Jag blir så arg på den synen. Det är ju den som säger det taskiga som gjort fel, det är den personens förbannade ansvar att bete sig sjysst mot sina medmänniskor och misslyckas man med det så är det bara att be om ursäkt! annars är man en liten människa. Alla vill ju inte fatta att man ska bete sig sjysst tyvärr och då behöver man lära sig att sätta gränser, att säga ifrån eller som Grynet säger: “Ta ingen skit!”. Jag har förr ibland känt mig elak om jag sagt ifrån eller undvikit att göra det pga det, eller pga av att jag inte vågat, inte känt mig värd att tas på allvar, varit rädd för konsekvensen. Det beror också på självkänsla (så gott som allt man gör har med ens självkänsla att göra). Men med självkänsla blir man modigare och ser sin självklara rätt att bli behandlad med respekt. Den med låg självkänsla tar åt sig mycket. Den med högre självkänsla tar åt sig mindre. Men får man höra något många gånger så letar det sig ändå in och skadar tillslut. Det är mobbing och kan bryta ned vem som helst. Den som säger taskiga och respektlösa saker mår också dåligt. Det är ett sätt att försöka förhöja sig själv genom att sänka andra, men det funkar bara kortvarigt och det är ingen ursäkt. Genom att säga ifrån och vägra ta skit lär du dig själv att du är värdefull och samtidigt den/de andra att sluta gå över gränsen. Och räcker inte det du säger så ta dig ur situationen. För du ÄR värdefull!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Mående, livsvisdom. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ta inte åt dig, säg ifrån!

  1. Marika says:

    Hej! Snubblade över din blogg när jag sökte på just det här ämnet. Är Otroligt trött på att bara lägga mig när (inte alltid men alltför ofta). Grynets ord Ta ingen skit är sannerligen värda att lägga på minnet. Och fin blogg föresten! Ska kanske ta och kopiera din text här på nåt synligt ställe och bli påmind. Ha det bra!

  2. TantMango says:

    Hej Marika!
    Vad kul att du gillade texten. Är själv inte alltid så bra på att säga ifrån men att påminna sig då och då om Grynets ord kan hjälpa. Blir glad om det jag skrivit kan hjälpa. ha det fint!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *