Stöd till vårdepp

Jag skriver, diskuterar och stöttar en del på nätet. Man kan verkligen hitta människor man har saker gemensamt med där, nästan vad det än är. Väldigt givande! Häromdagen var det någon som verkade hängig, kanske vårdeppig. Jag skrev lite råd och tänkte att fler kan nog ha nytta av dem. Så varsågod:

 

Ibland känns inget i livet roligt. Det kan vara en depression eller att man fastnat i hjulspår där man inte trivs, kanske omges av människor man inte mår bra av. Depressioner kan gå över eller kräva hjälp, pröva med dagliga promenader och att prata med någon du litar på om hur det känns. Hjälper inte det kan man behöva prata med någon professionell, man har t.ex. rätt till 10 psykologsamtal om man söker sig till vårdcentralen. Vården vill gärna skriva ut antidepressiva, det är något man får ta ställning till själv om man vill ha. Det hjälper en del, andra inte, det kan skapa beroende och biverkningar (jag har t.ex. inte blivit hjälpt alls av medicin men fått kronisk muntorrhet och därmed tandproblem) och det löser heller inte orsaken. Tycker verkligen inte att man ska ta medicin utan att prata med någon professionell samtidigt (medicin kan också få en att må sämre, speciellt i början).

Kanske behöver du förändra saker i ditt liv. Att säga ifrån och respektera dina egna behov är jättebra! Jag brukar tänka att jag ska tänka på mig själv i första hand, hur ska jag annars orka ta hand om andra? Tar man inte hand om sig själv ordentligt så orkar man inte andra. Gör saker som du mår bra av, vare sig det är en aktivitet eller vila och sova.

Visst kan man känna pressen att må bra när andra runtomkring gör det. Men ofta är det en fasad, det man visar utåt. Alla har det tufft ibland. Onödigt att inte visa för det är så mycket lättare när man bara är som man är just då och kan säga, nä det är inget bra idag eller nuförtiden. Det är ofta en lättnad för andra att höra som har sina egna ledsenheter. Det är ok att inte vara på topp, det är livet och då får, ja då ska man man tänka extra mycket på att ta hand om sig själv.

Vårvinter 4

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Mående, livsvisdom and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *