Sommarvädret – i perioder

Sommarvädret har varit minst sagt frustrerande för mig som för första gången kunnat odla i egen trädgård (förutom när jag hade mitt lilla odlingsland som barn). Sommaren började med kyla. Jo det var varmt en vecka men sedan blev det kallare igen.  Alla växter jag förodlöat planterades ut men jag fick oroa mig en del för dem. Det kom risk-för-frostnätter då jag letade upp massor av fiberduk, dukar, handdukar och lakan och täckte över alla pallkragar med. Färgglatt minst sagt. På midsommarafton var jag och Lillan ute och plockade blommor till kransar. Då kom en hagelskur. Det var 9 grader varmt och midsommarfirandet fick hållas inomhus. På natten hade vi 0,5 grader. Jag började nästan bli deppig och undra hur jag skulle klara en lång, kall, mörk vinter om det inte blev någon riktig varm sommar.

PallkragarPallkragar som börjat växa

Midsommarbarn

Midsommarbarn

Inglasad altan

En inglasad altan med plantor på gång

Men så en bit in i Juni kom den, värmen. Och sedan blev det till och med värmebölja. Häruppe i norr var det allra varmast i Sverige med en lång period av runt 30 grader. Det utfärdades klass 2- varning, alltså fara för folks hälsa. Jag vattnade som en gnu, och även husvakten när vi reste bort ett tag. Det var jobbigt att lämna mina kära växter som jag lagt ned så mycket arbete på, mitt i den varmaste värmen. Speciellt som jag läst att många av växterna inte tålde mer än 30c och vid den temperautern kunde det bli 40c på den inglasade altanen. Där stod plantor av tomater, paprikor, chilisar, meloner, passionsblommor och physalis. Men allt verkade klara sig. Det växte som tusan och vi kom hem till en riktig djungel.

Numera har vi kommit in i en regnperiod. Helt plötsligt bara försvann hettan och det är runt 15grader och regn nästan varje dag, mellan 6-12c på nätterna. Alla kära växter växer inte så mycket. Kan det inte bli lite mera lagom varmt och soligt ett tag till? Det är ju ändå Augusti, en sommarmånad.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Livet på landet, Odla, trädgård and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Sommarvädret – i perioder

  1. Pingback: Året 2014 | TantMango

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *