Snäll julskinka

Sedan jag blev vegetarian för en sisådär 14 år sedan har det hänt en hel del på julskinkefronten. Jag minns i början när man lagade dendär ökända julroten. En kålrot som kokas med ketchup eller tomatpure och sedan gratineras med senap, ströbröd och sojagrädde. Alltså det smakar väl ok men det är inte så “skinkigt” eller tuggigt som man gärna vill ha. Sedan var jag med och lagade veganskt julbord och då gjorde vi tofuskinka. Alltså griljerad tofu. Det var en stor förbättring. Sedan kom seitan in i mitt liv! Man kan alltså göra “köttig” proteinrik mat av vanligt mjöl! Fast det kräver en hel del knådande så oftast använder man glutenmjöl som finns på t.ex. hälsokosten (så att man slipper knåda fram allt gluten). Det blir så goda grejer. Det finns en vegan som blev alldeles seitanfrälst och prövade sig fram till en massa goda recept, bl.a. julskinkan som jag lagat i flera år. Den är sååååååå god!!! Mums! Numera finns det färdig julskinka att köpa  från Astrid och aporna , den finns på ekoaffärer och hälsokostbutiker runtom i landet, den är bara att griljera så får man sig en mumsig julskinka utan rumpa!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Mat & bak. Bookmark the permalink.

One Response to Snäll julskinka

  1. Pingback: Julmat | TantMango

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *