Pepparkaksbak

Tänk så duktiga vi är! Har varit ute i god tid och bakade pepparkakor redan i söndags. För att  få ett bra recept använde jag mig av en gammal gedigen kokbok från 1975, Vår kokbok. Jag och Lillan blandade ihop receptet på julpepparkakor. Man kan säga att hon uppskattade smeten väldigt mycket! Men så gör hennes mor… Här är receptet för ca 150 figurer:

  • 150g margarin eller smör (funkar utmärkt med mjölkfritt)
  • 5 dl socker
  • 2 dl sirap
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk kryddnejlikor
  •  1 msk bikarbonat
  • 1, 4 l (ca 850g) vetemjöl

Ugnstemperatur 200-225c

Rör fett, socker och sirap smidigt. Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat och arbeta in mjölet. Arbeta degen smidig på bakbordet. Låt degen vila över natt insvept i folie.

Kavla ut degen (ej för tunt) och tag ut kakor med mått. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Denna deg passar också till pepparkakshus. Till ett pepparkakshus går det åt en halv sats. Den delen av degen bör då tillsättas ytterligare 1 dl vetemjöl.

Vi hade en massa gamla fina formar. Och ritade ut stora hjärtan , stjärnor och drakar, för drakar måste en ju ha. Sambon skar ut en drake från en utskrift från nätet. Jag körde på frihand och gjorde en som ser ut som Tandlöse i Draktämjaren. Lillan är mycket imponerad av dessa! Sambon gjorde en djävul som såg gravid ut, jag gjorde nån gran, smiley och en smiley med rund mun. Men hon tröttnade rätt fort på bakandet, så vi föräldrar körde på och hade rätt roligt med kreativiteten och lite god glögg medan Lillan lekte runt. Hon åt rätt mycket deg iaf. Det är ju den som är godast! Pepparkakor har jag aldrig riktigt gillat. Jag har alltid sagt att jag inte behöver äta några pepparkakor, jag är redan snäll.

Lite go glögg måste en ha till pepparkakorna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Barn, föräldraskap, Kreativt, Mat & bak. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *