Må bra-julkalendern, tips att ha med sig in i det nya året

Här kommer en summering av årets Må bra-julkalender. Att ta till närhelst du behöver. Några tips att ta med sig in i det nya året!

1. Att ha med sig under dagen: Beröm dig själv för de saker du gör och klarar (och aldrig tvärtom).

2. Ge komplimanger – för mer saker än utseende, säg till personer du tycker om och uppskattar att du gör det.

3. Vad är du sugen på att testa för kreativ konstnärlig sak? gör det! Skråla högt till stereon, måla fast det kännas som att du inte kan – för hur det än ser ut har du ju ändå målat, dansa och rocka loss till hög musik även om du ser ut som en skadad bäver, sy någonting fast du inte vet hur – titta på andra grejer och lista ut hur man gör. Hinner du inte klart så finns det fler dagar.

4. Gör det mysigt och fint därhemma. Kanske julpynt, kanske tända ljus, kanske plocka in saker från naturen, kanske fixa med inredningen. Eller möblera om om det skulle bli trivsammare på ett annat sätt. Sätt på lite skön musik. Piffa till det lite så att man blir glad av att vara hemma för att det är så mysigt! Och passa sedan på att njuta av det!

5. Hur sover du? Se till att ta itu med saker som stressar dig. Kan du inte göra det idag? skriv det på en lapp – låt det följa med från hjärnan ner i lappen när du skriver och ta itu med det så snart som möjligt). Känns det tufft? be om hjälp. Eller prata av dig om det som känns tungt till någon du litar på. Sedan blir det lättare att sova.

6. Fundera över ditt liv och alla de saker du klarat, grejer du tagit dig igenom och blivit starkare/lärt dig av, test och prov och skolor du klarat, läskiga och smärtsamma saker du gjort, tänk vad bra du är som klarar och kan så mycket!

7. Att ha med sig under dagen: Var lekfull som ett litet barn!

8. Gör något oväntat!

9. Gör dig av med gammal skit. Skriv på ett papper allt som du mår dåligt över som du vill bli av med. Nu finns det 2 alternativ: Gå och gräv ned pappret i jorden någonstans i naturen eller elda upp det (i t.ex. en tom papperskorg). Eller gör både och. (det kan komma en tomhetskänsla men den kommer att fyllas upp med annat).

10. Vad gör dig glad? vad njuter du av? skriv allt som kommer till dig, stort som smått,  på ett stort tjockt papper eller kartong huller om buller. Måla gärna små illustrationer om du känner för det. Spara kartongen och titta på ibland, eller ännu hellre, ha den framme så att du ser den och minns att göra dessa saker!

11. Gör andra människor och/eller djur glada.

12. Leta upp/fundera ut en intressant kurs du kanske skulle vilja gå i framtiden, vem vet, kanske blir det snart?

13. Att ha med sig under dagen: Du är en go och glad tomte!

14. Måla din dröm. Måla en bild av det du drömmer om i framtiden. Hur vill du bo? Vad vill du göra med din tid? Vilka vill du vara med? Det är helt ok med streckgubbar och att det ser ut som om ett litet barn målat den. Det är bara du som ska se ändå. Spara den och ta fram om några år. Den kommer att finnas kvar i bakhuvudet och hjälpa dig att satsa och komma dit du vill.

15. Var närvarande i naturen/utomhus. Se hur träden/husen/omgivningent ser ut, vilka färger, former, mönster det finns. Upptäck detaljerna. Känn hur det doftar. Känns det mjukt eller hårt under foten? Är det varmt eller kallt? Frisk luft? Finns det något vackert, roligt/ njutningsfullt att se på? leta upp något, passa på att njuta av det.

16. Fundera över vilka människor som inspirerar dig och varför. Finns det något du kan ta efter eller göra på ditt eget sätt?

17. Att ha med sig under dagen: Tänk dig att du är en klok gammal gumma.

18. Ring, skriv eller hälsa på någon (eller flera) du inte hört av på ett tag.

19. Fundera över vad du är bra på. Skriv ner minst 3 positiva saker om dig själv (gärna fler)  (utseende är ingen egenskap).

20. Att ha med sig under dagen: Var nyfiken som ett barn / en utomjording på besök. Med andra ord, glöm bort förutfattade meningar och se allt med nya ögon.

21. Var närvarande under dina måltider. Gör inget annat än att äta när du äter. Se hur maten ser ut, vilka färger den har. Känn hur den doftar. Känn hur den smakar. Känn hur den känns i munnen. Upplev maten.

22. Testa avslappning, meditation eller att bara sitta och klappa katten/hunden eller dricka en kopp te och filosofera. Gör det i 20-30 minuter minst.

23. Ta varje tillfälle du kan till att dansa!

24. Julafton. Idag är det inte bara ett råd. Detta är en order! Njuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuut! Jaha är maten inte klar? be någon att hjälpa till då. Jaha är allt inte städat? vad härligt avslappnat och skönt! Är inte alla juklappar köpta/gjorda? Skriv ett litet presentkort på en sak eller upplevelse. Finns det ingen snö? Titta på Kalle Anka, hos tomteverksatan är det snö varje år! Saknar du någon levande eller död? Skicka en hälsning på telefon eller upp till ett moln. Oroar du dig för vikten, just idag har du tillåtelse att låta bli. Känns något jobbigt? Lämna det till en annan dag. Alla traditioner matpyntljussläktmysmusikgodism.m. är skapade för att vi ska fira och NJUTA. Just idag. Det är du värd! Och går det sådär för dig med njutandet så har du lärt dig något nytt – att du behöver öva på det! det behöver vi alla ibland.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Julkalendern2011, Mående, livsvisdom. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *