Låt barnen få tillgång till allt

Utifrån mitt inlägg häromdagen En dotter är så mycket mer och kommentarerna som jag reflekterade över strax efteråt i En dotter är så mycket mer 2 (kommentarer och tankar) har jag funderat vidare:

Så hur ska vi egentligen uppfostra våra barn på ett positivt sätt? Stärka självkänsla genom uppmuntran, stöd och att visa att de är omtyckta såklart. Men också låta dem pröva allt de vill (förutom farligheter förstås). Lillan älskar dinosaurier och vi skaffar henne dinosaurieböcker, filmer och figurer, låter henne fotas med dinosaurie-bodyn på förskolekortet. Hon får en docka och en massa kläder och vi klär på och av och på och av och dockan får vara med och sova. Hon vill måla nagellack och det får hon och å vad roligt det är, och “titta det glittrar!” säger hon. Hon älskar sin leksaksspis och lagar mat mest överallt, får leksaks-köksgrejer och letar fram ännu mer slevar och kastruller ur våra skåp. Och vi smakar och mumsar på hennes osynliga kokta blåbärstårta, havresoppa och pasta. Hon älskar traktorer och en massa fordon och vi skaffar en leksakstraktor, går och tittar på grävmaskiner, åker buss, åker skoter, åker traktor m.m. Hon upptäcker och gillar en massa olika saker och vi är med på det. Undersöker, leker och har kul.

Vad jag har förstått så gör inte alla föräldrar och anhöriga till barn så. Det fanns ett barn som gillade och ville ha en brun mössa i affären varpå föräldern barskt svarar: “Nej den kan du inte ha, det är ju en killfärg! Det fanns ett barn på en fest som lekte med andra barn (av olika kön) som hade kul och målade sina naglar, som glatt visade sina föräldrar “kolla vi har målat naglarna”. Barnet frågade sin förälder om han fick måla naglarna varpå föräldern barskt svarar: “Nej, det kan du inte göra, det är bara för tjejer!”. Det fanns ett pojkbarn på ett kalas som var liten, ledsen och grät varpå  en släkting med nedlåtande röst sade: “Du är väl ingen löjlig liten flicka som gråter!”

“Flickor ska vara si och pojkar ska vara så” eller “Flickor ska inte vara si och pojkar ska inte vara så.”Att säga så känns begränsande. Kan vi inte låta alla barn få testa hela paljetten? få upptäcka många olika saker, snöa in på intressen, undersöka, leka, ha kul? Det finns idéer om att vissa barn ska gilla, ha på sig och göra vissa saker beroende på om de kallas pojke eller flicka. Glöm det! Låt barnen få tillgång till allt! alla möjligheter! Det är så mycket roligare!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Barn, föräldraskap, Mående, livsvisdom, Tankar om viktigheter. Bookmark the permalink.

2 Responses to Låt barnen få tillgång till allt

  1. Tess says:

    Kunde inte hålla med mer 🙂 Tycker vi ska ge barnen frihet att upptäcka vad DE gillar och inte trycka på dem en mall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *