Lappteknik

När jag började på den förberedande arbetsträningen sydde vi lappteknik tills vi blir tokiga och såg rutor överallt, till och med drömde om rutor på nätterna. Dessa saker har jag gjort:

Lappteknik är lättare än man tror, men det tar tid. Det man ska känna till är:

1. Mät noggrant på millimetern, gör gärna en mall så att rutorna verkligen blir lika stora. (De små rutorna här är t.ex. 4 cm men blir efter sömnad ca 2½ pga sömsmånen)

2. Följ alltid samma sömnsmån t.ex.  (att tyget går utmed) 1-centimetersmarkeringen när du syr.

3.Var beredd på att få sprätta när det blir snett eller ojämt, det blir det för alla titt som tätt!

4. Mät och ev klipp till så att olika delar som ska sättas ihop blir lika stora. Mät upp tygbitarna inför varje delmoment, eftersom du måste veta hur lång den tidigare delen är för att veta hur lång nästa ska bli.

5.Titta på olika lapptekniksalster för att komma på egna mönster eller kopiera. Låna t.ex. böcker på biblan.

6. Shoppa loss tyger! billiga stuvar i tygaffärer eller på second hand och loppis. Använd tygrester från hemmet, kläder, gardiner etc. Bara bra att spara på tygrester alltså. Se till att de som ska sitta ihop har samma grovlek.

7. Laborera med färger, mönster och färgskalor före så att du har ett hum om vad som blir snyggt ihop. För mycket mönstrat kan göra att det ser blurrigt ut. Har man mönstrat tyg är det snyggt att ha med enfärgat i samma nyans av färg/er som finns i mönstret.

8. Sy ihop yttersidor ut och in och lämna en liten bit öppen för att sedan vränga igenom allt. På grytlappar syr man fast fyllnadstyget på ena sidan så att det hamnar i mitten när man vränger det. Tänk innan du gör så att det blir rätt. Sy ihop det sista hålet för hand med smygsöm: Gör en knut på tråden och trä i den i tyget från innersidan (nu är alltså tråden inuti den vikta kanten). Sedan sticker du ut nålen någon centimemeter bort och rakt över genom motsatta sidans tyg. Där för du också nålen någon centimeter bort och sedan rakt över in i motsatta sidan, efter några stygn kan man dra åt lite och då ser du att sömmen inte syns för den göms inuti.

9. Grytlappar, täcken, kuddar etc fylls med fyllnadstyg eller fyllningsvadd. En filt behöver quiltas för att inte vaddet ska åka omkrig inuti. Såhär: man gör en knut på tråden och sticker igenom filten från undersidan så att den kommer upp precis i skarven mellan två tyg (då syns den inte). Sedan sticker man ner den igen någon millimeter åt sidan, fortfarande i skarven och ut på undersidan. Likadant upp och ner igen, se till så att tråden kommer ut på samma ställe undertill, gör om det en tredje gång. Fäst tråden  genom den lilla söm som blivit. Klipp av den första knuten du gjorde och låt den åka in i fodret. Klipp av den tråd som sticker ut.

10. Det tar tid att sy lappteknik men det blir snyggt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Kreativt. Bookmark the permalink.

One Response to Lappteknik

  1. men åh vilja tjusiga. Nu vill jag också testa att lappa! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *