Körsbärssylt

Igår klättrade jag runt i ett bångstyrigt körsbärsträd. Fick ihop en rejäl påse. Så himla gott! Idag gjorde jag körsbärssylt. Så otroligt gott! Testade syltsocker, vad enkelt det var! Fast det gör att det tjocknar så mycket att jag kallar det marmelad. Jag tycker att sylt är rinnig med goa bärbitar i. Vill man ha det rinniga så tar man vanligt socker istället och när det kokat färdigt blandar i natriumbensoat enligt förpackningsanvisningen.

Vet ni hur man kärnar körsbär förresten? Man tar ett gem och vänder över ena “bågen” så att det blir som ett S. Sedan kör man in ena änden i hålet där den skaftet satt och drar med kärnan ut. Så lätt! (Kärnorna kan man skölja, torka och göra likör av sedan så de sparar jag).

Körsbärssylt

Skölj och kärna ur körsbären. Väg dem och häll lite mindre syltsocker än körsbär i en kastrull. Koka upp långsamt (på låg värme) och rör om ibland så att det inte bränns. Låt koka 10-15 minuter. Häll upp på rena glasburkar, sköljda med hett vatten så att de är sterila. Förvaras svalt.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Mat & bak and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Körsbärssylt

  1. Pingback: Smulpaj med körsbär | TantMango

  2. Pingback: Körsbärskärn-rom | TantMango

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *