Kål och färs i ugn, ugnsbakad morot med sting och en fräsch sallad

Kål och färs i ugn:

  • ½ mellanstort kålhuvud, strimlad i tunna strimlor
  • 250 g sojafärs
  • 1 gul lök
  • salt
  • chilipulver kryddblandning
  • torkad eller färsk persilja

Stek kålen i omgångar så att den mjuknar litegrann, krydda samtidigt med salt, chilipulver och persilja. Stek sojafärsen så den får lite färg och krydda den. Stek löken så att den mjuknar. Lägg hälften av kålen i botten på en ugnsform. Bred färsen över och därefter löken och avsluta med resten av kålen överst. Häll över havre- eller sojamjölk så att det är lite under kålens yta. Värm i ugn 200c i ca 30 minuter.

Ugnsbakade morötter med sting

  • Några morötter, tvättade, skalade och delade i bitar
  • rapsolja
  • en skvätt äppelcidervinäger
  • flingsalt eller vanligt salt
  • lite socker
  • torkad eller färsk dillkrydda
  • liten nypa kanel

Blanda runt allt i en lagom stor ugnsform. Täck den med bakplåtspapper som viks in runt kanterna (folie funkar också men är inget vidare för miljön). Baka i ugnen ca 40-50 minuter eller tills morötterna är mjuka.

Fräsch sallad

  • några centimeter tunnstrimlad purjolök
  • 3 små tomater delade i månar som är delade i halvor
  • 1 äpple delat i månar som är delade i 3 bitar
  • några strimlade salladsblad
  • Lite färsk ört klippt i småbitar. Jag hade t.ex. citronbasilika
  • en nypa salt
  • 1 skvätt vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger

Blanda allt i en skål en liten stund innan maten.

 

Yummie yumie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Mat & bak. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *