Hur mår du? en problematisk fråga

Jag kan tycka att det är så jobbigt när någon frågar hur jag mår. För det är skitsvårt att veta hur jag ska svara. Och ofta också jobbigt att behöva tänka efter. Få människor vill höra eller kan hantera ett svar som “jag har helvetesångest, allt är skit, det är jobbigt att finnas till”. “Eller idag har jag mycket ångest men inte så mycket som igår”. Ibland  säger man “ok” eller “bra” av bara farten eller skyller på att man är trött (vilket också är sant) fast ångest är värre än trötthet (och förvärras av den). Människor som inte lever med ångest förstår huvudvärk eller trötthet bättre, ångest syns ju inte och är svår att förklara så oerfarana förstår. Inte ens min sambo förstår hur det är och det kan kännas skitjobbigt ibland. Man vet inte hur man ska förklara hur det känns, detdär onda, tjocka, molande obehaget som river runt inuti. Jag lever med detta varje dag i olika styrka, det blir så normalt för en att man inte vet hur det är utan. En ångestfri tillvaro är en dröm som  man knappt vet hur den ser ut, eller rättare sagt känns. Det är så tungt att leva med ångest att jag ofta inte tänker på hur jag mår, för när jag känner efter mår jag ofta så dåligt och är jättenere. Då känns det bättre att låta bli. Men med allt mitt kämpande för att må bättre så har jag numera bättre stunder då jag glömmer bort ångestmolnet därinne. Då livet känns mera ljust. Det är de stunderna en får försöka göra fler utav.

Det är såklart trevligt att få frågan när någon faktiskt bryr sig. Men många gånger ställs den av artighet, och kanske av personer man inte känner så väl och vet om man vill eller vågar berätta om ångesten för. Svarar du alltid ärligt när du får frågan Hur är det/mår du? Visst svarar man väl ofta “bra” eller “det är ok” av bara farten, eller för att man inte riktigt vet vad man annars ska säga? Jag tänker ibland att jag får faktiskt svara “det är för jävligt”, om någon är intresserad eller bryr sig så frågar de väl mer. Det gäller bara att hinna tänka innan man så inövat svarar “bra”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Mående, livsvisdom. Bookmark the permalink.

2 Responses to Hur mår du? en problematisk fråga

 1. Marie says:

  Precis som du så kan jag allt som oftast slänga ur mig ett “bara fint” trots att jag inte alls mår särskilt bra just den dagen. Nu har jag det på långa vägar inte så jobbigt som du beskriver det men jag har mina dagar då jag känner mig fruktansvärt deppig och nere (grundar väl sig i en ganska upprivande skilsmässa med tillhörande tvivel på mig själv).
  Många gånger svarar jag artigt av den enkla anledningen att jag faktiskt inte tror att människor runt omkring mig är särdeles intresserade av att veta hur jag faktiskt mår och i de fall de verkligen frågar på riktigt så tycker jag man hör det på sättet de pratar, då kan jag absolut svara ärligt…
  Sedan har man väl sina nära vänner som man faktiskt kan prata ut med om hur man egentligen mår…
  Kram!

 2. TantMango says:

  Jo det känns ju ofta som att en del personer inte är särskilt intresserade av hur man egentligen mår. Jag kan bli lite irriterad på att man ens frågar då. Frågar de lite mer ingående svarar man ju oftare ärligt. Det är bra att ha en del vänner som det går att vara ärlig med, som man vet vad man kan säga till. Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *