Hirschsprungs sjukdom, operation

Operationen gick bra för er som undrat. Jag har funderat på om jag ska berätta om sjukdomen, det kanske är för privat. Å andra sidan har jag hittat andra som bloggat om den och det har hjälpt mig att läsa. Och hade någon haft en hjärtsjukdom så hade de väl absolut skrivit om det. Så kanske kan detta hjälpa någon annan, och det är ju alltid möjligt att ta bort i framtiden.

Lillen har Hirschsprungs sjukdom. En del av tarmen saknar de celler som gör att den slappnar av. Utan dem är tarmen bara hård och spänd och ingen avföring kommer igenom. Hjärnan skickar ned signaler som gör att tarmen rör sig som en vågrörelse som hela tiden matar fram avföringen, men här fungerar det då inte hela vägen. Det syns på röntgen att en del tarm är väldigt smal och där ovanför väldigt tjock eftersom avföring samlas där och inte kommer framåt. När tarmen bildas väldigt tidigt i graviditeten vandrar de så kallade gangliecellerna nedåt, men här kommer de av någon anledning inte hela vägen ned. Det vanligaste är att de saknas i en del av tjocktarmen, men i allvarligare fall ända upp i tunntarmen. Eftersom tunntarmen tar upp näring kan man efter operation få väldigt lös avföring och kanske behöva leva med dropp. Tar man en bit av tjocktarmen kan man leva ett hyfsat normalt liv efteråt. Det kan bli problem med förstoppning eller diarréer men det brukar försvinna med åren. Det finns också risk för tarminfektion så det får man hålla koll på. Det är en ovanlig sjukdom, ungefär ett barn på 5000 får den, 4 av 5 är pojkar. Enda sättet att säkert veta om det är Hirschsprungs sjukdom är genom att ta vävnadsprov på tarmen och titta om cellerna finns där.

9 av 10 barn med Hirschsprungs bajsar inte inom det första dygnet men det gjorde han, men sjukdomen är lite vanligare när man har downs syndrom – så där fanns ju misstankar både för och emot. För att få ut bajset har Lillen fått stå ut med lavemang 2-3 gånger om dygnet och fått leva med dropp. Det har varit så jobbigt att inte få amma när både han och jag har velat, det skär i hjärtat när jag lyfter upp honom och han börjar söka efter tutte. Han fick genomgå en så kallad pull through operation där man drar ut tarmen genom rumphålet, tar bort den sjuka delen och syr fast den friska längst ned. De hittade även två saker till. En del av tarmen satt lite löst och var sned, det innebär risk för tarmvred och blodkärlen kan bli utan syre. Så de sydde fast den delen och hittade en till grej där bakom. Det fanns en extra skiljevägg i tolfvfingertarmen (en del av tunntarmen) som inte skulle vara där, den hade gjort det svårt för maten att komma fram. Den togs bort och måste läka några dagar innan han få börja äta (annars skulle han fått börja strax efter operationen). Sedan ska de se så att ätande fungerar innan vi får åka hem. Åh vad det vore skönt!

NyopereradJa ni ser ju vilken hjälte det är, redo att flyga iväg, superbebisen!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Barn, föräldraskap and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Hirschsprungs sjukdom, operation

  1. Pingback: Bajs | TantMango

  2. Pingback: Att flyga eller inte flyga | TantMango

  3. Pingback: En ettåring | TantMango

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *