Het böngryta med chipotle

Chipotle, rökt chili, ger en alldeles speciell smak. En dag dök det upp på konservburk på tacohyllan och det är gott till mer än bara tacos. Kände att jag måste göra en gryta med denna chipotle, kidneybönor passar bra.

  • Oliv eller rapsolja att steka med
  • 1 gul lök, hackad
  • 2-3 vitlökar, tunt skivad och delad på hälften
  • 3/4-1 squash, skivad och delad i 4 bitar
  • salt
  • 1 röd paprika, delad i bitar
  • 3 eller fler (efter smak), konserverad chipotle, delad i mindre bitar
  • 1 msk kakao
  • 2 burkar tomatkross
  • rödvinsvinäger, en skvätt
  • 5-6 dl kidneybönor eller 2 burkar
  • ev vatten
  • ca 2 msk persilja, torkad eller färsk
  • ca 1 msk oregano, torkad eller färsk
  • Ris
  • Ev yoghurt eller gräddfil att klicka på sin tallrik

Koka riset enligt anvisningar. Stek lök och vitlök i oljan en stund, tillsätt squash, salt och strax därefter paprika och stek lite till. Lägg i chipotle, kakao, tomatkross,  rödvinsvinäger och bönor. Om du vill ha såsigare, ta lite vatten. Låt allt småkoka en stund för att gotta till sig. Precis innan det är klart strör du på oregano och persilja, smakar av och kryddar ev mer. Servera med ris, en klick yoghurt/gräddfil etc. och t.ex. vitlöksstekta groddar eller någon sallad.

Chipotle-kidneybönsgryta

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Mat & bak and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *