Hen

Ett litet oskyldigt ord har väckt så mycket känslor och diskussioner. Jag förstår inte riktigt varför. Hen är enkelt att använda som komplement till hon och han. En del tror att det är nytt men det har funnits länge (sedan 1966), jag har använt det själv i några år, det är bara nu det blivit vanligare. Det finns två olika fall där det är ett skitbra ord att använda:

1. Om könet är okänt t.ex. fostret i magen, den som ska vinna tävlingen, nästa president, en okänd person. Någon man inte känner till könet på alltså.

2. Personer som inte känner sig som hon eller han. Genom att använda hen kan man inkludera dessa personer. Alla får vara med.

Hen kan göra att en slipper skriva eller säga “hon eller han”, det blir språkligt enklare. Dessutom kan det alltså vara inkluderande. Hur kan det inte vara bra? En del verkar tro att hela deras identitet skulle bli utraderad av ett litet ord, jag tycker mest att en låter väldigt osäker på sin identitet isf. Lugn du kommer fortfarande att vara du. Och orden hon och han finns kvar. Det finns redan könsneutrala ord såsom personen, vederbörande osv och de funkar finfint. Det kommer alltid nya ord i språket som förenklar, berikar och kompletterar, det förändras hela tiden.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Mående, livsvisdom, Tankar om viktigheter. Bookmark the permalink.

3 Responses to Hen

  1. bra skrivet! ett annat användningsområde för hen som jag hoppas på är när det gäller djur. idag reducerar vi djuren till den/det istället för att se dem som individer vilket gör det lättare att utnyttja dem på olika sätt och rättfärdiga vårt beteende mot dem. jag skulle själv vilja bli bättre på att prata om djur som hon/han, men det är inte alltid man vet vilket kön det är. om hen blir mer etablerat hoppas jag att det sprider sig även till hur vi pratar om djur för att på ett lätt sätt synliggöra dem som individer genom vårt språk. vad tycker du?

  2. TantMango says:

    Tack! Ja det är ju ofta svårare att säga han eller hon om djur så där borde ju hen funka bra. Det hade jag inte tänkt på. Det blir ju lättare att använda då. Visst skulle det synliggöra mer men nog inte för så många eftersom de flesta är så avstängda i sitt sätt att tänka på djur. Men det kan absolut vara en del i att förbättra respekten för djur som individer.

  3. Jaaaaa! Håller med dig till 110%!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *