Grönkålspaj

Grönkål plockade vi på självplocken. Det är så fantastiskt gott! Man får verkligen passa på att äta under den tid på året det finns! Enkelt att förvälla och frysa in, så en del sparar jag till jul, om vi inte råkar äta upp det innan dess… Eftersom jag älskar paj måste ju kombinationen grönkål och paj testas. Det blev gudomligt gott!

Pajdeg

  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 krm salt
  • 125g mjölkfritt margarin
  • 3 msk kallt vatten

Sätt ugnen på 200c. Blanda vete-, grahamsmjöl och salt i en skål. Dela margarinet däri med gaffel och sedan fingrar. Det ska bli en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen. Tryck ut den i en pajform. Nagga med gaffel och låt stå 10-15 min. Halvgrädda i ugn 10 min.

Fyllning

  • några nävar grönkål
  • 1 stor färsk lök (eller vanlig gul eller silver)
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • mjölkfritt margarin eller smör
  • salt
  • grönsaksbuljong
  • ljus sirap, en rejäl skvätt
  • havregrädde (så att stekpannan fylls mer än hälften)
  • 3-4 msk potatismjöl
  • ev parmesanost (finns vegansk i vissa affärer) till garnering

Koka upp vatten, skölj och dela grönkålen i mindre bitar och koka den sedan några minuter. Lägg sedan grönkålen i durkslag och pressa ur vattnet. Skala och hacka löken och pressa vitlöken. Stek i margarinet tills det mjuknar och får lite färg. Lägg i grönkålen och stek litegrann. Salta och häll på buljongpulvret. Sprutta i rejält med sirap. Häll på havregrädde. Gör en redning med ca 3-4 msk potatismjöl och lite havregrädde eller havremjölk. Rör ned och låt koka upp upp så att det tjocknar lite. Smaka av och salta, häll på buljong eller sirap om det behövs. Fyll pajskalet med fyllningen, garnera ev, och ställ in i ugnen 20-30 minuter.

Grönkålspaj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Mat & bak and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Grönkålspaj

  1. Jag är galen i grönkål!

  2. louise says:

    gjorde två olika varianter på denna paj under julhelgen efter en googling på grönkålspaj 😀 grymt recept!! gillar att chocka med den hemliga ingrediensen SIRAP!!!!

    • TantMango says:

      Åh vad roligt att den gick hem. Ja i grönkål som man äter till jul är det ju ibland sirap i, det blir så gött!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *