Jag gjorde en fantastisk gratäng. Lite inspirerad av flygande Jacob så den får heta Flygande tanten. Ingredienserna tar man helt enkelt så mycket man vill ha av så att det fyller upp en så stor ugnsform som man vill ha.
- rapsolja
- ris
- banan
- kokta eller konserverade kikärtor
- ärter, majs, paprika (en sån där käck fryspåse ni vet)
- strimlad purjolök
- cashewnötter
- curry
- paprikakrydda
- salt
- tamarindsås/pasta (kan uteslutas, ev bytas med annat sötsyrligt)
- en skvätt äppelcidervinäger
- havregrädde (mycket!)
Sätt på ugnen på 225c. Olja en lagom stor ugnsform. Strö ris på botten. Lägg på banan men spara minst hälften till toppen. Strö över kikärtor, ärter-majs-paprika, purjolök oc cashewnötter. Vispa ihop curry, paprikakrydda, salt, tamarindsås, äppelcidervinäger och till sist havregrädde i en skål. Smaka av. Häll ungefär hälften över gratängen, strö över mera ris – tänk på att riset växer och ska få plats, och garnera ovansidan med banan. Häll över all sås och ev mera grädde. Behövs ganska mycket vätska för riset. Ha in i ugnen tills riset är kokt ca 30-60 min. Ett hett tips (haha!) är att ha ett bakplåtspapper underst i ugnen ifall det kokar över, så slipper man rengöra ugnen. Jag blev så glad för detta blev godare än jag trott, och så enkelt.
