Har äntligen gjort fläderblomssaft för första gången i mitt liv. Älskar det för det är så fräscht och gott, passar bra på sommaren. Blir extra fräschtgott tillsammans med citron.
(1 3/4 liter) Receptet är hämtat från Den gröna syltboken utgiven av Törsleffs husmorsservice 1990
- 20 fläderblomsklasar utan stjälkar
- 2 msk citronsyra
- 1½ msk Citrus Nekta citronjuice eller saft av 1 citron
- 500 g strösocker
- 500 g florsocker
- 1 liter kokande vatten
- ½ tsk atamonpulver eller 1 tsk flytande atamon
Blanda blomklasar, citronsyra, citronsaft, skal och socker. Häll kokande vatten över. Rör tills sockret är löst. Tillsätt atamon. Låt stå kallt med lock 4-5 dagar. Sila och häll upp i atamonsköljda flaskor, som korkas nästa dag och paraffineras.
