En mänskligare sjukförsäkring

”Antalet utförsäkrade som meddelar Försäkringskassan att de tänker ta sitt liv har ökat med över 3000 procent sedan 2008, då de nya sjukreglerna infördes. Men hur många som går från ord till handling finns det inga siffror om.”

Hela artikeln finns här

Det säger egentligen allt om regeringens vidriga utförsökringskedja. Det finns inte ord som räcker till för att beskriva hur illa jag tycker om den och den omänsklighet som regering och myndigheter utsätter sjuka, redan illa tilltygade människor för. Det är folkmord.

“–Många berättar hur de blivit sjuka av själva utförsäkringsprocessen. Det ironiska är att först när man kan ordna försörjningen kan man börja tänka på att få livet i övrigt att fungera och kanske drömma om en ny sysselsättning.” ur intervju med läkaren Jenny Fjell som startade Nätverket RESURS – REspekt för Sjuka och Utsatta i Samhället.

Det är det som är kärnan i det hela. Utförsäkringsprocessen gör männiksor sjuka/re. Inte tvärtom. Den skapar så otroligt mycket lidande att många funderar på självmord, en del lyckas. Regering, riksdag och många andra vet om detta. En stor del av svenska folket röstade fram detta. Jag kan inte förstå det och blir väldigt mörkrädd när jag tänker på det!

Detta måste få ett slut. Göras om totalt till en mänsklig gemensam sjukförsäkring där ingen någonsin ska behöva vara rädd för mer än sjukdomen, som är jobbig nog i sig. Man ska ha all rätt till den stöd och hjälp man behöver, och rätt att pröva fler metoder och sjukvårdspersoner om det inte fungerar. Och alltid alltid ska man ha tryggheten i att ha en inkomst man kan leva på, tillräckligt hög för att slippa oroa sig. Och chansen att komma tillbaka i sin egen takt i den mån man kan, och/eller möjligheten och rättigheten till ett meningsfullt liv trots sjukdom/skada. Sjukförsäkringen går med överskott, de som jobbar får mer och mer pengar. Att vissa välbärgade får toan städad av andra anses viktigare än att sjuka ska få ha ett drägligt liv eller ens leva. Vi har pengar till de sjuka. Det är viljan som saknas. Vi behöver en ny regering, inte den gamla, utan en mänskligare. Ett mänskligare samhälle. Det är bättre för oss alla. Det påverkar oss alla. Om vi tar hand om varann så får vi också bra saker tillbaka genom det. En mänskligare värld som  tar hand om alla som har det svårt ibland. En kärleksfull värld.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Mående, livsvisdom, Tankar om viktigheter. Bookmark the permalink.

3 Responses to En mänskligare sjukförsäkring

  1. TantMango says:

    Bra!

  2. Pingback: Den sjuka processen | TantMango

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *