En arbetsträning som ser mig som människa med unika behov

Än en gång är jag tacksam över arbetsträningen, eller den förberedande arbetsträningen kanske man ska säga (så att fk förstår, att) det är en “sysselsättning för personer som varit i en psykisk svacka” som det så fint står i beskrivningen. De på arbetsträningen/sysselsättningen är mycket noga med att det inte ska stå sjuk, just för att inte stämpla och stigmatisera. Vi diskuterar ibland, vad är sjuk? var går gränsen? är vissa diagnoser verkligen funktionshinder eller är det samhällets normer som inte ser tillgången i hur olika människor fungerar? alla människor mår psykiskt dåligt ibland i olika grad. Vi som är där har just varit i en svacka och behöver en meningsfull sysselsättning. Inte något vuxendagis som behandlar en som att man är dum i huvudet eller försöker passa in alla i samma mall. (Det har jag varit med om på tidigare arbetsträningar och alla på sådana ställen mår dåligt för man blir inte sedd som människa). Här utgår man från vars och ens behov och sätt att fungera. Man bestämmer själv sitt schema utifrån vilka dagar och vilken tid på dagen som passar en. Vissa behöver deadlines för att någonsin bli klara. Jag och andra utbrända klarar inte deadlines alls, vi får inte krav för då slutar vi fungera.

Vi skriver en webtidning av hög kvalitet, alla skriver om sådant som intresserar dem och vi hjälps åt att redigera, komma med tankar, stavning och ordföljd. Men det är också ett ställe för social samvaro – så viktigt – bland andra som har förståelse. Något meningsfullt. Jag har förklarat varför jag har en väldigt jobbig period just nu med mycket som hänger över mig, och vi har kommit överens om att jag ska stanna hemma lite mer de närmsta veckorna. Jag är omtyckt och uppskattad där så jag slutar inte komma, behöver den sociala kontakten. Men orkar man inte så orkar man inte. Jag är så urlakad på energi just nu. Dagarna handlar om att hålla sig ovanför vattenytan. Somnar och vaknar om vart annat på nätterna, vrider och vänder i sängen. Vågar inte ens hoppas.

Näckrossjö

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Mående, livsvisdom and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to En arbetsträning som ser mig som människa med unika behov

 1. Malin says:

  Hej!
  Vad är det för ett ställe ?
  Hur får man tag i ett sådant bra ställe ?
  Själv brukar jag mest bli satt på vuxendagis.

  • TantMango says:

   Aspekt.nu är en webtidning i Göteborg som skrivs av personer med psykisk ohälsa. Bor man där kan man söka plats hos dem. Man får nog ha en bra myndighetsperson som känner till sådana ställen eller så får man söka efter det själv. Annars kan man ju gå till aktivitetshus eller olika kooperativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *