Den stora förändringen är på gång

Nu släpper jag nyheten. Vi ska flytta till hus i Norrland! Vi har velat flytta ut på landet sedan vi träffades för 5 år sedan, det här med lägenheten skulle ju bara vara en period. Sambon har aldrig bott i hus och är så sugen på det. Personligen har jag nog längtat efter hus på landet i 10 år. Jag är ju uppvuxen på landet i ett stort hus, med grusvägar, skog och åkrar. Har aldrig trivts i stan, känner mig så instängd där, bland lägenheter och betong. Det har blivit väldigt påtagligt med åren. Att bo i en stad har långsamt kvävt och stressat mig, fått mig att tyna bort. Drömmen om ett stort hus med stor trädgård, skog och natur har bara blivit starkare, livsviktig. För att kunna leva, andas, vara, njuta av livet. Bara i skogen får jag lugn.

Vi tänkte länge flytta ut på landet utanför Göteborg, jag skulle bara må bättre, arbetsträna och få jobb först. Men den processen tog år längre än vi trott. Och slutade med att jag inte kan jobba alls. Det är dyrt att bo nära Göteborg och med låg inkomst går det knappast, inte i hus, (knappast bostadsrätt heller). Vissa har försökt övertala oss att bo i lägenhet men då förstår man inte hur dåligt vi mår av det. Hur ofantligt trötta vi är på det. Hur jag kvävs och nästan sprängs av trängsel och instängdhet, hur de längtande oanvända gröna fingrarna kliar sönder av klåda, hur jobbigt vi får att andas av grannars cigarettrök, hur vi  påfrestas av grannar som beter sig. En del vill att vi ska bo i radhus i Gbg vilket vi aldrig skulle ha råd med. Många som tjänar mer än oss verkar ha svårt att förstå vad låg inkomst innebär.

I lägenheter i stan finns det också jobbiga grannar och bostadsrättsföreningar som till exempel bestämmer om man får bygga växthus, inreda vinden, att träd och buskar ska stympas till misär, att vackra väldoftande syrener ska täckas med stenplattor, att man inte får köra bilen fram till dörren (för att slippa paja ryggen) eller göra om i sitt eget hem. Ingen ska bestämma sådant över oss mer. Och vi ska ha ett växthus! Jädrar vad jag ska odla!!! Vi ska leva på grönsaker, kryddväxter, frukt och bär hela somrarna och en del på vintern med. Husmor Mango ska leva upp till en helt ny nivå. Odla, sylta, safta, lägga in, frysa in, laga mat, baka surdeg, pyssla, sy, virka, smida, inreda, bygga och greja. Fylla upp ett skafferi för hela vintern. Hittills har jag inte kunnat det av brist på odlingsutrymme och förvaring. Jag älskar att hålla på med sådant, känns så bra att ha gjort själv och det är ett jättebra sätt att spara pengar. Kanske skaffar vi höns en dag med. Känns bättre att äta ägg från de som haft det bra. Jag ska sitta där och sakta gunga i en hammock med en bok i ena näven och hemlagad lemonad i den andra och blicka ut över glada djur och barfotabarn till ljudet av barnaskratt och vindens sus – sambon lär nog sitta med öl och surfplatta istället. Vi ska njuta och grilla hela somrarna och mysa i och innanför den gnistrande vackra snön hela vintrarna. Njuta av solen och av snön. Leva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Barn, föräldraskap, Mående, livsvisdom. Bookmark the permalink.

2 Responses to Den stora förändringen är på gång

  1. Maria says:

    Grattis! Ni är så välkomna till norr! Jag har länge undrat varför alla vill bo packade som sillar i storstan, då det är så mycket mer inbjudande och billigare också hos oss i Norrland.

  2. Bodil says:

    Så spännande! Och stort! Lycka till med allt! Jag är supernyfiken på att höra hur det går!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *