Att få ett barn, med downs syndrom

Personal och kuratorer frågar hur vi känner kring att Lillen har downs syndrom. Får höra att det är ok att sörja, att vara ledsen. Läser om att föräldrar sörjer mycket och länge och känner beskedet som ett slag i magen. Många verkar ta det så hårt, eller tro att vi ska göra det. Jag förstår inte. Varför ska jag sörja? Jag har ju fått världens finaste, sötaste goaste lilla unge! Jag är kär. Så som man blir i sitt barn. Jag kan bara sitta och titta på honom för att han är så underbar med sin runda söta näsa, sina stora gosiga kinder, sina vackra stålgrå ögon, små spretande apfötter, små skrynkliga händer, en bullig mage, en gullig dubbelhaka, långa ljusa ögonfransar och jätteblont hår. Vi var mest chockade över att han inte andades och var sjuk –det är ju jobbigt och oroligt. Att han har downs var väldigt oväntat men en mindre chock. Man fick tänka om litegrann hur hans liv kommer att bli, och hur vårt liv kommer att bli. Men det är ok. Han är vår unge och vi älskar honom oavsett.

Jag har gått och undrat så varför sjukvårdspersonal tror att vi ska sörja och må dåligt, och varför de föräldrahistorier jag läser är så fulla av sorg, besvikelse och chock. Det står om förväntningar. En psykolog säger i en artikel att vi vill att barnen ska bli en förlängning av oss själva, göra det som vi inte gjorde eller vill. Föräldrar pratar om förväntningar att de trott att barnet skulle få tjusiga/avancerade yrken, att de skulle leva villaliv och semestra, att man inte kommer få barnbarn, att man känner sig lurad.. Och jag bara tänker, Herregud vilka förväntningar! Är det så höga förväntningar många har på sina barn? Har vårt samhälle så starka normer om hur man ska vara? Det verkar vara mycket att leva upp till för alla barn. Jag vill bara att mina barn ska må bra och vara sjyssta medmänniskor. De får “bli” vad de vill, (bara de inte blir typ massmördare). Semestra och leva Svenssonliv i villa kan man göra oavsett. Barnbarn kan man ju aldrig förvänta sig. Och skaffar man barn vet man aldrig hur det barnet blir. Det är det enda man vet.

Det jag oroar mig för är ju mer hur hans liv kommer bli. Rädslan för att inte ha vänner, vara utanför, känna sig annorlunda. Men sådant kan ju drabba vilket barn som helst, det hände mig utan diagnos. Sådant oroar de flesta föräldrar, men kanske lite mer nu. Likaså att det kan vara vissa hälsoproblem med downs. Men hjärtat är bra det vet vi, tarmarna är opererade och bör bli bra eller i alla fall hyfsade. Andra saker som kan vara något går att åtgärda.

När jag tittar i hans ögon kan jag inte tänka annat än att “Jag skulle förflytta berg för din skull”. När han gråter gråter min själ och vill bära hans smärta. När han griper tag om mitt finger har han fångat mitt hjärta för evigt. Älskade barn.

I mammas famn

 

 

* Detta är bara mina egna tankar och känslor och inget illa ment mot någon, alla människor är olika och reagerar och tänker på olika sätt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Barn, föräldraskap and tagged , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Att få ett barn, med downs syndrom

 1. Tess says:

  Om man skaffar barn för att man vill att de blir en förlängning av en själv och blir det där yrket som man själv drömt om, då kanske det är av fel anledning helt enkelt. Ja, det låter grymt att skriva så, det håller jag med om. Men ännu grymmare att hålla en massa krav på barnen om vad de ska göra, hur de ska göra det och vilka drömmar de ska uppfylla. De enda drömmar jag vill att mitt barn uppfyller är hans egna.

 2. Malin says:

  Så starkt och bra skriver! Håller med fullkomligt. Jag vill absolut inte att mina eventuella barn ska bli något speciellt, de får bli vad de vill. Samtidigt så vill man ju förstås att de ska ha pengar så de klarar sig och inte behöver förnedra sig som jag fått göra. och leva på sos, och eftersom detta är i framtiden så kanske sos inte ens kommer finnas kvar. Jag vill ju inte att de ska hamna på gatan. Så jag vill ju att de ska få ett jobb, självklart, men jag kommer absolut aldrig ha några orimliga krav på dem, och om jag får barnbarn är helt oväsentligt. Men barn vill jag ha och hoppas på. Och får de någon form av funktionsvariation så gör det inget, men jag hoppas förstås att de kommer bli friska och inte mobbade i skolan som mig.

 3. Thilda says:

  Grattis till pojken. Det är ju ändå bra att personalen frågar och säger sådana här saker tycker jag, även om det så klart kan kännas konstigt att man nästan inte förväntas bli glad över ett barn med Downs Syndrom…

 4. Pingback: Stark för sitt barn | TantMango

 5. Pingback: Året 2014 | TantMango

 6. Pingback: Att vara förälder till ett barn med downs syndrom | TantMango

 7. Pingback: De många chockerna med att få ett sjukt barn | TantMango

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *