Att behandla människor som saker – REVA

Jag känner alltmer att jag inte passar in i denhär världen. Den är för hård, för obehaglig, för kall. Den senaste tiden har polisen ökat jakten på de som kallas illegala flyktingar. Men migrationsministern pratar inte om den som människor, han kallar dem “volymer” och “flöden” som om de vore saker. Och när polisen kontrollerar tunnelbaneåkares papper (vilket inte allas är deras jobb), tar barn på permission från psyket (som är där pga trauma och rädsla för tortyr), går in på bröllop, skolor, arbetsplatser, helt plötsligt bryr sig om småbrott som cykellysen osv. Då är det något som kallas REVA – Rättssäkert och Effektivt VerkställighetsArbete, inte ett ord om människor någonstans. Men vad det innebär är att ta fast traumatiserade barn och vuxna, människor som kämpat för sitt liv, som bara vill ha trygghet, behandla dem som brottslingar och skicka dem till mord och tortyr. Jag läser om en nioårig pojke som ska skickas till ett land han aldrig varit i. Ska man utsätta barn för sådant? Läser om en cancersjuk som inte vågar åka till sin behandling eftersom han kan bli fasttagen på tunnelbanan. Läser om skolelever som helt plötsligt en dag saknar sina klasskamrater… Det är många hemska historier det handlar om. Sverige har skrivit under FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, barnkonvention m.m. Då borde det vara en självklarhet att sådanthär inte skulle hända!

Polisen frågar alltså efter papper på  personer som ser icke-vita ut, något som är både olagligt och obehaligt. Vad ska poliserna gå efter? Det finns människor med makt som ligger bakom detta omänskliga som sker. Det finns poliser, migrationsverk, kriminalvård, politiker och andra som ser på människor som saker, volymer, flöden, något man verkställer effektivt. Det är ett psykologiskt försvar för att kunna bete sig illa mot andra, för att slippa tänka sig in i andras smärta, skräck, rädsla, någons känslor. För att inte kännas vid att det finns människor som bara vill ha en trygg plats att kalla hem.

Det finns de som protesterar mot detta, du kan skriva på namninsamlingen, prata om det, skriva om det, räcka ut en hand. Men låtsas inte att Sverige är något bra land när det görs skillnad på folk och folk. Jag är inte det minsta stolt över att kallas svensk när människor behandlas som saker.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
This entry was posted in Mående, livsvisdom, Tankar om viktigheter. Bookmark the permalink.

One Response to Att behandla människor som saker – REVA

  1. Åsa says:

    Vilket jättebra inlägg. Håller med 100%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *