Dethär är nog det godaste bröd jag gjort. Jag blev helt otroligt nöjd med mig själv och var tvungen att säga Åh vad gott! fler gånger under ätandet.
- 50 g jäst
- 50 g mjölkfritt margarin
- 5 dl havremjölk
- 1½ tsk salt
- 2 msk ljust muscovadosocker
- 1-2 tsk fänkål
- 1 dl sojamjöl
- 2 dl pumpafrön
- 2 skalade rivna äpplen
- 5 dl grahamsmjöl
- 4-5 dl vetemjöl (eller så mkt som behövs)
Smula jästen i en bunke. Smält margarinet och tillsätt mjäölken, ljumma det till 37c (fingervarmt). Häll över jästen och rör om så den löser sig. Blanda i salt, socker, fänkål och sedan sojamjöl, pumpafrön och äpple. Blanda sedan i så mycket mjöl som behövs för att degen ska hålla ihop och inte vara för kladdig – men lite kladdig får den gärna vara, brödet blir saftigare då. Låt jäsa 40 minuter. Sätt på ugnen (200c för bakning eller först 30-50c om du vill jäsa i ugnen på 10-15 min). Baka ut till bullar eller limpor och jäs i 30 minuter. Tjoff in i ugnen på 200c i 10 minuter. Dags för njutningsstund!
